Kritisk S-profil tillbaka i partiet efter samtal med Magdalena Andersson

Posted on

Saida Hussein Moge är fritidspolitiker och en profil i Biskopsgården i Göteborg, samt fram tills nyligt ett namn på Socialdemokraternas riksdagslista.

Hon säger att statsministern på onsdagen förklarade sitt uttalande och verkade ångerfull. I och med detta omvärderade Hussein Moge sitt beslut att sluta i S, vilket Göteborgs-Posten var först att berätta om.

– Hon kom fram till mig efteråt och frågade om hon fick krama mig, sen började vi prata. Magdalena pratade verkligen från hjärtat. Och jag kände faktiskt ”aha, den här kvinnan är min statsminister”, säger hon till DN.

Foto: Christine Olsson/TT

Saida Hussein Moge säger nu att hon går med i Socialdemokraterna igen, men att hon inte kommer att återgå till sitt politiska uppdrag.

– Jag kommer inte kandidera, för jag stod för mitt ord. Man måste kunna markera saker, och det ordvalet var väldigt stort för mig. Jag kommer inte vara tyst förrän man har brutit segregationen, att alla kan bo blandat.

Hon säger att hon kommer att engagera sig i frågor om segregation i partiet även framöver, men att hon kan engagera sig på ett annat sätt när hon inte sitter i kommunfullmäktige eller riksdag.

– Man kan till och med bråka och göra uppror. Och jag är verkligen en sådan människa som inte ger sig. Så jag kommer engagera mig för barnens skull, för att barnen i Biskopsgården och Hjällbo och Angered ska ha lika mycket chans att utvecklas som de som bor i Billdal.

Saida Hussein Moge går återigen med i Socialdemokraterna efter sitt avhopp till följd av Magdalena Anderssons uttalanden. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Hon säger att hon har meddelat sin partiförening i Biskopsgården om att hon gått med i partiet igen, men ännu inte informerat partiet i Göteborg, för hon vill bli kontaktad av dem.

– De måste kunna ringa mig också, och välkomna mig på ett annat sätt, säger hon.

På vilket sätt ska de välkomna dig?

– Själva partiet måste säga ”du är tillbaka, välkommen”. För de är ju våra ledare i Göteborg. De måste förvalta rösterna från förorten, för det är där Socialdemokraterna har sitt fäste. Tusentals kommer säkert att rösta på Socialdemokraterna nu tack vare mig. Mitt ord väger mer än dörrknackningar.

Men Socialdemokraterna har ju fortfarande den här linjen, man vill se minst hälften som har svenska som modersmål, vad är det som egentligen har förändrats – politiken är väl fortfarande densamma?

– Om jag inte börjar markera vissa saker och säger ifrån så kommer inte politiken att förändras. Jag måste ju vara med i partiet och skriva motioner för att kunna förändra.

Men hur ser du på att exempelvis Anders Ygeman säger att man måste kunna prata om etnicitet i de här frågorna?

– Jag tycker inte man ska påpeka etnicitet, då är man ute på fel vägar. Det är som att man härmar de mörka krafterna på högersidan, som SD, som alltid nämner etnicitet. För mig är det jätteviktigt att man bygger bort segregationen, det är inte bara etnicitet. Om Ygeman pratar om etnicitet har han fel, det eldar upp rasismen, säger hon.

Saida Hussein Moge säger dock att hon ställer sig bakom Magdalena Andersson och att hon hoppas att hon vinner valet.

– Hon är min statsminister efter att vi talat ut i går, säger hon.

Läs mer: S-profilen Saida Hussein Moge lämnar S efter ”Somalitown”

Vad sa egentligen Andersson om ”Somalitown”?

Lyssna på DN:s partiledarintervju där hon använde uttrycket – ord för ord.

STUDIO DN  

Val 2022: Magdalena Andersson (S): “Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige”Buy Instagram Verified